TRANSFLI.gif (1323 bytes)


Till Läkaresällskapets startsida

Till Transfusionsföreningens startsida
Till Forum
Till Handboken
Till Kurser & möten
Till Styrelse & arbetsgrupper
Till Arkiv
Till Kontakta oss
Till Länkar

Protokoll

 Protokoll

Telefonsammanträde 980409

Närvarande: Agneta Shanwell, Lennart Rydberg, Mats Bengtsson, Peter Lindner, Bengt Ekermo, Jan-Olof Hildén och Ulf Johnson.

§ 1
Specialistexamen kommer att ske under hösten, möjligen i anslutning till Riksstämman i Göteborg. Anmälningsblanketter går ut med utskick 2/98.

§ 2
Kurs för tillverkning och underhåll av hemsidor arrangeras i juni på Svenska Läkaresällskapet. Peter Lindner anmäler sig till kursen. En redaktionskommitté för hemsidan bör tillsättas och styrelsens förslag till sammansättning är: Peter Lindner, Lennart Rydberg och Thomas Attnäs.

§ 3
Läkarförbundet anordnar kurser i massmedial kommunikation och hur massmedia fungerar. Styrelsen finner att det för närvarande inte finns intresse för sådana kurser.

§ 4
Remiss angående SPUR-inspektion. Föreningen har ingen erfarenhet av detta och kommer därför inte att avge något remissvar.

§ 5
Föreningens ekonomi är god med ett saldo på 126.950:51 per den 1 april 1998. Styrelsen rekommenderar oförändrade medlemsavgifter kommande verksamhetsår.

§ 6
Styrelsen föreslår omröstning mellan de två förslag på logga som presenterades vid föregående årsmöte. Förslagen kommer att tillställas medlemmarna i utskick 2/98. Vidare diskussion och ev beslutsfattande på kommande årsmöte.

§ 7
Det 12:e ESFH mötet kommer att äga rum i Malmö i september 1999. Mötet kommer att arrangeras tillsammans med transfusionsföreningen och Folke Knutsson, Uppsala, utses av styrelsen till kontaktperson.

§ 8
Följande nya medlemmar invaldes i föreningen:
Kerstin Nilsson, BMA, Blodcentralen i Linköping
Tamara Zafirova, ST-läkare, Klin kem lab i Jönköping

§ 9
Svenska Läkaresällskapets specialistrepresentantskapsmöte i Stockholm den 12 mars diskuterade fortbildningsfrågor, bl a recertifiering av specialistläkare. I Norge har väckts kritik mot brister i förhållandet patient-läkare, inte mot kompetens. Bör kunna lösas med internutbildningsprogram. Flera specialistföreningar har startat fortbildningsprogram där deltagande åsätts poäng. En specialistläkare bör uppnå ett visst antal poäng per år. Deltagande i kongresser och publikation av vetenskapligt material poängsätts också. Läkarförbundet anser fortbildning viktig och specialistföreningarna skall lägga fram förslag på fortbildningsaktiviteter. Alla specialistföreningar bör inkomma med förslag. Diskussion på SLS i september 1998.

Styrelsen delegerar fortbildningsfrågan till utbildningsgruppen. Agneta Shanwell kommer att förse gruppen med relevant material.

§ 10
Den 13 december 1997 hölls i Holland ett möte angående kvalitetssystem för blodcentraler. Hans Gulliksson bevakade mötet och fann god överensstämmelse med SWEDAC och GMP-normer.

§ 11
SK-kurs i immunterapi planeras att hållas på KS under 1999 med Tommy Söderström som huvudansvarig. Styrelsen ställer sig bakom aktiviteten.

§ 12
Socialstyrelsen har inkrävt svar från föreningen angående den nya Rh-profylaxförfattningen (SOSFS 1997:9). Från föreningens sida har Lisbeth Messeter, Claes Högman och Olle Åkerblom författat ett svar som bifogas protokollet.

§ 13
På RBS tog Tommy Söderström upp frågan om rekrytering av ST-läkare för att klara återväxten inom transfusionsmedicin. Birgitta Nilsson Sojka gjorde en inventering av läkarresurser för 1-2 år sedan. Styrelsen uppdrar åt Birgitta att uppdatera denna inventering.

§ 14
Diskussion om fortbildning av BMA inom transfusionsmedicin. Styrelsen anser att fortbildningen måste lösas genom regionalt arbete.

§ 15
Beslöts att självkostnadspris tillämpas vid utbyte av slitna handböcker. Frågan kanaliseras via Peter Lindner.

Vid protokollet

Ulf Johnson


Denna sida uppdaterades senast 1999-10-25
Webbansvarig: Martin L Olsson. Tel. 046-17 32 07. E-post: Martin_L.Olsson@transfumed.lu.se

Svensk Förening för Transfusionsmedicin är en sammanslutning, vars medlemmar delar intresset för utveckling och forskning
inom ämnesområdet transfusionsmedicin. Föreningen utgör dessutom en av Svenska Läkaresällskapets sektioner.