TRANSFLI.gif (1323 bytes)


Till Läkaresällskapets startsida

Till Transfusionsföreningens startsida
Till Forum
Till Handboken
Till Kurser & möten
Till Styrelse & arbetsgrupper
Till Arkiv
Till Kontakta oss
Till Länkar

Protokoll

Protokoll
fört vid ordinarie årsmöte med Svensk förening för Transfusionsmedicin tillika Läkaresällskapets sektion för transfusionsmedicin tisdagen den 13 april 1999 på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

§ 1
Årsmötet förklarades öppnat och stadgeenligt utlyst. Dagordningen fastställdes.

§ 2
Lennart Rydberg valdes till ordförande för mötet och till sekreterare valdes Martin L Olsson. Stella Larsson och Fredrik Boström utsågs till justeringspersoner.

§ 3
Styrelse- och revisionsberättelserna för verksamhetsåret 1998-99 upplästes. Föreningens kassabehållning per 1999-03-31 uppgick till 223.529,16 kronor.

§ 4
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 1998-99.

§ 5
Val av styrelsemedlemmar. Valberedningen har under verksamhetsåret utgjorts av Björn Lager (sammankallande), Rut Norda och Ulf Johnson.

Styrelsens sammansättning för verksamhetsåret 1999-2000:
Ordförande Agneta Shanwell nyval
V ordförande Birgitta Nilsson Sojka nyval
Sekreterare Martin L Olsson
V sekreterare/kassaförvaltare Peter Lindner
Ledamot Jan-Olof Hildén
Ledamot Mats Bengtsson
Suppleant Bengt Ekermo
Suppleant Steen Thyme

§ 6
Föreningens revisorer är även för det kommande verksamhetsåret Johanna Strindberg och Olle Sjöberg. Agneta Wikman är revisorssuppleant.

§ 7
Föreningens valberedning består liksom föregående verksamhetsår av Björn Lager (sammankallande), Rut Norda och Ulf Johnson.

§ 8
Årsavgift och handboksavgifterna fastställdes till oförändrade (100:- resp 1000:- per år). Styrelsens förslag att p.g.a. den goda ekonomin halvera årsavgiften temporärt fann inget stöd hos medlemmarna.

§ 9
Rapporter från föreningens arbetsgrupper:

Handboksgruppen (ref Gudrun Liedén)
Bakgrunden till gruppens bildande föredrogs. Gruppens framtida arbetssätt och sammansättning diskuterades. Årsmötet fastslog vikten av att fortsätta arbetet med Handboken för att vidmakthålla dess position som självklar nationell referens i all typ av blodverksamhet inklusive ackrediterings- och annat kvalitetssäkringsarbete.

Flera av gruppens medlemmar är numera pensionärer och den sammankallande Lisbeth Messeter har bett om entledigande från gruppen. Gudrun Liedén erbjöd sig att fortsätta stå till Föreningens förfogande.

Efter livlig diskussion angående möjligheter att rekrytera fler entusiastiska gruppmedlemmar och ev. ekonomiskt ersätta en del av arbetet som utförs i gruppen beslöts att ge styrelsen i uppdrag att utreda arbetsgruppens framtid.

EQUALIS (ref Jan-Olof Hildén)
Inställt då vidtalad rapportör ej fanns närvarande.

Blodgruppsserologisk utbildning av kliniska kemister (ref Agneta Seger Mollén)
Blodcentralens i Linköping ansökan om att få arrangera SK-kurs i blodgruppsserologi och hemoterapi för kliniska kemister har avslagits. Ny ansökan kommer att inlämnas för kursåret 2000. Tre frågor i transfusionsmedicin har lämnats till den frivilliga specialistexamen för kliniska kemister.

Arbetsgruppen mot transfusionsöverförd smitta (ref Bengt Ekermo)
Gruppen har under året utvidgats med Anders Widell, virolog i Malmö.
Verksamhetsårets redovisning framgår av bilaga sammanställd av gruppen.

Arbetsgruppen för Föreningens hemsida (ref Martin L Olsson)
Förslag på lay-out för den planerade hemsidan presenterades. Årsmötet diskuterade i vilken mån och hur snabbt hemsidan kan ersätta de traditionella utskicken med föreningsangelägenheter resp. Handbokskapitel. Beslutades att starta hemsidan så snart som möjligt men att skicka ut all information per brev parallellt under ett år. Under denna tid inventeras medlemmarnas tillgång till Internet och e-postlådor med en enkät.
Grafiskt moderniserade varianter av den vid föregående årsmöte framröstade logotypen från 1964 presenterades (originalet A och de två förslagen B och C bifogas). En majoritet föredrog alternativ C.

§ 10
Ulf Johnson informerade om Styrgruppens för Blodprojektet arbete. Styrgruppen har beslutat att fortsätta driva projektet, men under reviderade former så att professionen får ett större inflytande. Såväl rekryteringskampanjen som samarbetet med Friidrottsförbundet behöver profileras och göras tydligare. Styrgruppen kommer att fortsätta produktionen av kampanjtidningen "Ge Järnet" och förbättra Förmånskortet, så att det blir mer attraktivt. Förslag på artiklar som kan publiceras i "Ge Järnet" emottages tacksamt.

§ 11
Olle Åkerblom informerade om regeringsuppdraget angående nationell blod- och plasmaförsörjning. Uppdraget får anses ha tillkommit som en effekt av Werkö-gruppens utredning.

I uppdraget ingår att:
- utreda behovet av lagstiftning och i övrigt se över nationella föreskrifter
- bedöma de ekonomiska konsekvenserna
- pröva om tappning av plasma för fraktionering kan definieras som en del av sjukvårdshuvudmännens åtaganden
- belysa behovet av nationell samordning av blod- och plasmaförsörjningen
- redovisa hur optimal användning av plasmaprodukter kan eftersträvas

Direktiv och rekommendationer utfärdade av Europeiska Rådet (EU) skall beaktas och samråd med Landstingsförbundets HASP-grupp sker.

§ 12
Olle Åkerblom informerade om f.d. Blodrådet. Ny beteckning blir "Socialstyrelsens expertgrupp i blodfrågor". Ordföranden Bengt Wadman pensioneras och ersätts av Olle Åkerblom. I övrigt ingår (som nu) Ulf Johnson, Lennart Rydberg och Steen Thyme från professionen, Eva Lithander och Sven Blomquist från SoS:s Smittskyddsenhet samt Fred Fritzson från Läkemedelsverket samt ev. adjungerade vid behov.

Bland angelägna arbetsuppgifter kan nämnas:
- fortsatt arbete med att revidera författningar
- utveckling av hemovigilanssystem
- arbeta för bättre samverkan mellan ADB-system för blodcentraler
- samordna kontakter och informationsutbyte i det internationella och nationella arbetet med regelverk för transfusionsmedicinen.

§ 13
Peter Lindner presenterade styrelsens förslag till fondering av kapital samt inrättande av resestipendium. Årsmötet gav styrelsen i uppdrag att placera en del av Föreningens medel i Humanfonden. Användningsområde för ev. stipendier diskuterades. Styrelsen fick i uppdrag att komma med ett förslag som möjliggör utdelandet av arbets- och resestipendier för ändamål i enlighet med Föreningens stadgar §2, d.v.s. bl.a. att befordra utveckling inom transfusions-medicin samt att främja forskning inom detta område.

§ 14
Lennart Rydberg informerade om att han enligt ett styrelsebeslut tillskrivit verksamhets-cheferna för landets regionblodcentraler för att på SWEDAC:s initiativ efterhöra intresset för att gå SWEDAC:s bedömarkurs. Fem personer (Jan-Olof Hildén, Johanna Strindberg, Bengt Ekermo, Adam Smolowicz och Agneta Wikman) har anmält sig.

§ 15
Sekreteraren informerade om förberedelserna för årets Riksstämma i Stockholm. Föreningen har fått avslag på en ansökan till Delegationen för Riksstämman om att få anordna ett symposium med titeln "Blodkomponentframställning i en brytningstid - leukocytreduktion, automatisering, datorisering". Endast hälften av de 80 anmälda symposierna accepterades. Däremot har Föreningen fått medel för att inbjuda en gästföreläsare, Dr. Neil Avent från Bristol, Storbritannien, till Riksstämman. Styrelsen kommer att arbeta vidare med att anordna ett minisymposium (tillsammans med sektionerna för obstetrik, pediatrik och klinisk immuno-logi) i anslutning till Dr. Avent´s föreläsning. Temat kommer att vara hemolytisk sjukdom hos fostret och gästföreläsningen att handla om prenatal blodgruppsbestämning.

Inför Riksstämman år 2000 uppmanas medlemmarna att i god tid (beslut fattas i allmänhet redan i mars) inkomma med förslag på önskvärda aktiviteter.

§ 16
Till årsmötesprotokollet bifogas en uppdaterad förteckning av föreningens arbetsgrupper 1999-2000 och däri ingående personer.

§ 17
Den nyvalda ordföranden avtackade den avgående ordföranden för lång och trogen tjänst.

§ 18
Mötesordföranden förklarade årsmötet avslutat.

Lund den 15 april 1999,

Martin L Olsson
Sekreterare

 

Justeras:

Stella Larsson Fredrik Boström


Denna sida uppdaterades senast 1999-10-25
Webbansvarig: Martin L Olsson. Tel. 046-17 32 07. E-post: Martin_L.Olsson@transfumed.lu.se

Svensk Förening för Transfusionsmedicin är en sammanslutning, vars medlemmar delar intresset för utveckling och forskning
inom ämnesområdet transfusionsmedicin. Föreningen utgör dessutom en av Svenska Läkaresällskapets sektioner.