SVENSK FÖRENING FÖR TROPIKMEDICIN

 

 

PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE I SVENSK FÖRENING FÖR TROPIKMEDICIN

 

 

Den 2 September 2002, Svenska Läkaresällskapets lokaler, Stockholm

 

 

Närvarande: Lars Rombo, Åsa Ljungh, Inger Ljungström, Håkan Ekvall, Judith Bruchfeld, Urban Hellgren, Gunnar Holmgren.

 

Frånvarande: Anna Färnert, Per Björkman

 

1.      Mötet öppnades av ordförande Lars Rombo.

 

2.      Dagordningen godkändes.

 

3.      Till justerare av protokollet valdes Åsa Ljungh.

 

4.      Rapport om utlysta stipendier. Beslut har fattats av granskningskommittéen men detaljer i deras beslut saknas och detta

kommer att meddelas via fax. Bekräftas att vi tillstyrker granskningskommittéens strikta kriterier ang datum för inlämning av ansökningar. Däremot är det inte nödvändigt att alla som söker är medlemmar i föreningen fast det är en fördel. Beslutas att alla som tilldelas ett stipendium från föreningen presenterar en poster i ämnet vid riksstämman som följer avslutad projekt.

 

5.      Rapporter från olika sektionerna. Internationell hälsa: meddelas att två kurser i Internationell hälsa lanseras nu under hösten vid Qulturum i Jönköping sponsrad av infektionskliniken och landstinget. Den första är en kvällskurs under 8 veckor där 50 stycken är redan anmälda. Den andra är en veckas intensiv kurs (vecka 47) för läkare som åker till låg-inkomst-länder med korta uppdrag t.ex. läkarbanken o.dyl.

 

Resemedicin: meddelas att konferensen i resemedicin under maj månad i Danmark var av varierande kvalité och gick med förlust dock blir vi ej drabbade. Nästa konferens blir maj 2004 i Stockholm. Uppdras till Lars Rombo och Lars Lindqvist att planera vidare. Förslag las fram att Läkarsällskapet eller ett läkemedelsbolag blir garant för konferensens finansiering.

 

Tropikmedicin: se forskningsdag under 8. Meddelas att Lars Rombo har tillfrågats av WHO att vara med i en grupp som granskar resemedicinska frågor.

 

6.      Rikstämman: meddelas att symposiet med rubrik Resor Risk och råd blev accepterat och det sker torsdag 28 nov 16.30-18.00. Elias Bengtsson gästföreläsning utav Ron Behrens med rubrik Travel Medicine: Science or Art? sker 12.30-13.30 samma dag med följande fria föredrag i sal G4 och sedan presentation av posters i vårat ämne. Beslutas att föreningen betalar 10 000 för kostnaderna av gästföreläsningen under 2001 till Kevin Marsh. Detta får vi tillbaks från Läkaresällskapet.

 

7.      Tropik Nytt kommer ut snart och Per Björkman tycks ha fått nog med material. Beslutas att annons om forskningsdagen vid Huddinge meddelas för detta nummer.

 

8.      Tropikmedicinska forskningsdag: måndag 9 dec 8.30-12-30 under pågående kursen i Tropikmedicin. Urban Hellgren och Hans Rosling kommer med ett färdigt program snart men det inkluderar troligtvis en gästföreläsning av Richard Feacham tidigare rektor vid London School of Tropical Medicine and Hygiene och även världsbankens hälsoenhet. Alla medlemmar i vår förening uppmuntras att deltaga i denna dag. Vår förening sponsrar denna dag med 35000:- från pengar fonderade efter den framgångsrika konferensen om resemedicin.

 

9.      Information: meddelas att en konferens med rubrik Fattiga och rika sker i Lund 9-11 jan. Åsa Ljungh har ytterligare information för alla intresserade.

 

10.    Årsmötet för föreningen: meddelas att detta sker torsdag 28 nov vid rikstämman i Göteborg 11.45 i rum R8 med en lätt lunch innan förhandlingarna börjar och gästföreläsningen tar vid 12.30. Meddelas att det behövs en ny vice-ordförande i föreningen efter Ulf Bronner.

 

11.    Judith Bruchfeld meddelar att en konferens om TBC sker under Läkarsällskapets regi 17 sept och att hon föreläser då.

 

12.    Föreslås att första styrelse möte för den nya styrelsen i föreningen sker feb 11 kl 17.00